Otok Krk, često nazivan „Zlatnim otokom“, ponosi se dugom tradicijom maslinarstva i autentičnim maslinovim uljima. Svake jeseni krajolik se mijenja – maslinici dobivaju zlatno-zelene tonove, a mještani i posjetitelji udružuju snage u jednome od najljepših sezonskih rituala: berbi maslina na Krku. U ovom blogu saznajte kada i kako se beru, kako se plodovi čuvaju, kako se ulje proizvodi i kakvo je ulje, te kako ga čuvati. Pored toga, donosimo kako se kao turist uključiti u tu čaroliju te doživjeti pravi tradicionalni boravak na otoku.

Vrijeme berbe i otočki ritam

Na Krku jesen donosi posebnu energiju. Miris mora miješa se s aromom zrelih maslina, a maslinici se pretvaraju u pozornicu otočkog zajedništva. Berba maslina na Krku obično započinje početkom listopada i traje sve do kraja studenoga, ovisno o sorti i vremenskim prilikama. Svaki maslinar pomno promatra plod – boju, zrelost i količinu ulja – kako bi pogodio savršen trenutak za branje.

Kako se bere i što čini razliku

Berba maslina na Krku specifična je po tome što većina maslinara i dalje masline bere ručno, dok se ponekad koriste i tresači. Tijekom berbe važno je paziti da plodovi ostanu neoštećeni, jer oštećene masline brzo propadaju i daju ulje slabije kvalitete. Mreže se prostiru ispod stabala, grane se pažljivo tresu, a masline se skupljaju u prozračne košare koje omogućuju da plod “diše”.

Cilj je da masline što brže stignu do uljare – najbolje unutar jednog dana – kako bi se sačuvala svježina i spriječila oksidacija. Tamo započinje proces prerade: mljevenje, miješanje i hladno centrifugiranje. Ono omogućuje da se ulje odvoji bez gubitka nutritivnih vrijednosti i prirodnog mirisa.

Maslinovo ulje s potpisom Krka

Rezultat koji nosi berba maslina na Krku je ulje zlatno-zelene boje, voćnog mirisa i blago pikantnog okusa, s notama trave i badema. Krčko maslinovo ulje ponosno nosi zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI). To znači da se cijeli proces, od stabla do boce, odvija upravo ovdje, na otoku.

Autohtone sorte poput Drobnice, Debele i Plominke daju ulje bogato polifenolima i prepoznatljivog karaktera. Svaka kap nosi priču o tlu, suncu i kamenu Krka.

Kako se ulje čuva

Maslinovo ulje je živo – voli tamu, mir i umjerenu temperaturu. Najbolje ga je čuvati u tamnim staklenim bocama, na temperaturi između 15 i 18 °C, daleko od izvora topline i svjetlosti. U takvim uvjetima zadržava svoju svježinu i aromu, a najukusnije je unutar prve godine nakon prerade.

Doživljaj za posjetitelje – Olive Touch

Ako poželite pravi doživljaj koji nosi berba maslina na Krku, tu je i poseban turistički program Olive Touch u Malinskoj. Tijekom listopada, svake subote posjetitelji mogu sudjelovati u branju maslina, posjetiti stari mlin – Bogovski toš – i kušati svježe ulje te lokalne proizvode.

Izlet traje od 10 do 14 sati, a uključuje i vožnju turističkim vlakićem, vođenu priču o maslinarstvu te posjet interpretacijskom centru DUBoak. Nakon berbe slijedi kušanje – trenutak kad se sav trud pretoči u mirisne kapi tekućeg zlata.

Kako bi doživljaj bio potpun, preporučujemo da tijekom svog boravka odsjednete u jednoj od naših luksuznih vila. Tamo možete uživati u privatnosti, miru i autentičnom krčkom ugođaju – savršenom spoju odmora i lokalne tradicije.

Zaključak

Berba maslina na Krku nije samo posao. To je dio identiteta otoka, prilika da se povežeš s prirodom, ljudima i okusima koji traju cijelu godinu. Ako na jesen planiraš posjet Krku, rezerviraj svoje mjesto u masliniku. Možda upravo tvoja ruka ubere plod iz kojeg će nastati sljedeća boca krčkog maslinovog ulja!